Boonen derde in zware Tour de l’Eurometropole

Voor het eerst in de historie werd de Tour de l'Eurometropole (Poperinge – Tournai, 195.6 kilometer) verreden als eendagskoers. Door zware regenval en harde wind werd het een spectaculaire koers. Etixx – Quick-Step sloeg het peloton al snel in stukken. Eerst na 15 kilometer, later na 80 kilometer nog eens. Een groep van 47 renners bleef over.

In de laatste 60 kilometer kwam een groep van 18 renners voorop. Die groep pakte al snel 3 minuten op het peloton. Etixx – Quick-Step had een flink aandeel in de kopgroep met Tom Boonen, Fernando Gaviria, Yves Lampaert, Julien Vermote en Nikolas Maes. Verschillende pogingen van onder meer Gaviria, Lampaert en Maes strandden al snel.

In de laatste ronde ontsnapte Lampaert met Oliver Naesen (IAM Cycling) en Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo). Zij pakten 30 seconden  voorsprong, maar de achtervolgers bleven druk zetten en knabbelden aan de achterstand. In de laatste kilometer begon het pokerspel bij de koplopers, waardoor de achtervolgers nog terug kwamen. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) pakte in een omstreden sprint de wint voor Naesen (IAM Cycling). Boonen pakte met een derde plaats de laatste podiumplaats.

“Een grote groep ontstond al snel na de start. Veel van onze renners waren mee. In het laatste deel losten we verschillende renners van de andere teams, maar onze kopmannen Tom en Fernando hadden last van de koude temperaturen waardoor de benen niet meer reageerden zoals ze wilden”, aldus sportdirecteur Rik van Slycke. “We besloten Yves naar voren te sturen. Hij leek voor de zege te strijden, maar in de laatste 500 meter kwam het bijna tot een surplace. Hierdoor kwamen de achtervolgers terug. Tom sprintte naar een derde plaats, het beste resultaat dat we uit dat scenario konden halen.”

Photo credit: ©Tim De Waele