Fabio Jakobsen mocht afgelopen zondag voor het eerst zijn nieuwe trui dragen en bereidt zich nu voor op de Deutschland Tour. Hij heeft nog steeds veel motivatie voor het einde van het seizoen, na wat al een zeer succesvol jaar voor hem was.

"Het was super om gisteren voor het eerst in mijn Europees kampioenstrui te koersen. De Europese titel is iets bijzonders. De sponsors van de ploeg op de trui maken het compleet. Ik ben trots dat ik deze trui de komende twaalf maanden mag dragen, het is een grote eer.”

“Ik denk dat ik na de Tour de France nog steeds mijn snelle benen heb, dat zagen we in München. De Tour was dit jaar natuurlijk een groot doel, maar ook het EK stond in het rood in mijn agenda. Zeker omdat de Tour je ook sterker maakt, zou je het kunnen zien als een heel zwaar trainingskamp. Dat is natuurlijk niet het geval, maar als het lichaam zich aanpast, kun je daar wekenlang van profiteren. Ik ben gemotiveerd om tegen het einde van het seizoen nog wat overwinningen te behalen. Zolang mijn vorm goed is en ik gezond blijf, wil ik in elke wedstrijd proberen te schitteren in deze trui.”

“De Tour rijden was natuurlijk bijzonder. Het is een groot circus, met veel media en fans. Ik begrijp waarom het de grootste koers van het jaar is. Ik heb ervan genoten, want we hadden meteen een succesvol eerste weekend. We hielden steeds de moed erin, maar eerlijk gezegd was na de eerste week het meeste plezier voor mij over omdat er geen sprints waren en ik het moeilijk had om de bergetappes te overleven. We herinneren ons allemaal de etappe waarin ik met slechts een paar seconden binnen de tijdslimiet kwam. Dat hoort ook bij het wielrennen, zeker als sprinter weet je dat je in de bergetappes zware dagen zal hebben. Dit is ook wat deze sport zo mooi maakt. Ik heb absoluut genoten van de Tour, maar daarna moest ik een of twee weken herstellen voordat ik weer kon koersen. Ik kan terugkijken op een geslaagd debuut en in de toekomst wil ik er zeker nog eens teruggaan."

De bergen overleven

“In die bergetappes denk je gewoon dat je de klim zo goed mogelijk moet overleven, een goede afdaling moet maken en door moet naar de volgende klim. En als je dat drie à vier keer per dag doet gedurende vijf of zes uur, weet je dat het geen normale werkdag is. Mijn ploegmaats motiveerden me echt en bleven bij me. Zonder hen zou ik nooit de tijdslimiet hebben gehaald, we doen dit samen net als in de sprints waar ze me naar de laatste 200 meter brengen. Het is echt teamwork en ik ben ze erg dankbaar."

“Na de Tour reed ik enkele criteriums in Nederland. Toen, na het EK, voelde ik dat mijn lichaam nog steeds wilde koersen en dat de trainingen goed gingen. Afgelopen zondag in Hamburg voelde ik me ook goed, dus dat geeft hoop voor de Deutschland Tour en de koersen daarna. In Duitsland zal het niet gemakkelijk zijn, maar ik denk dat ik met mijn vorm er een paar keer zou moeten zijn. Ik denk dat er zeker kans is op een massasprint. Ik ben gemotiveerd en we hebben een sterke ploeg, ook voor de moeilijkere etappes. Alle jongens hier zijn gemotiveerd en bereiden zich voor op een aantal doelen aan het einde van het seizoen, zoals het WK."

“Mijn seizoen is al een succes. Ik heb er al van genoten, nam al veel overwinningen en heb ook vaak afgezien. Ik kan zeggen dat dit een seizoen is geweest zoals ik het graag heb. Deze winter zal ik er zeker met trots op terugkijken, ik ben blij met hoe het gegaan is en waar ik nu sta. Elk jaar in de maand augustus herinner ik me hoe het nu twee jaar geleden was. We missen Bjorg Lambrecht al drie jaar nu. Ik ben gewoon heel dankbaar dat ik er nog ben en dat ik deze sport nog op deze manier kan beleven. Daar doe ik altijd mijn best voor en ik hoop dat iedereen, fans en sponsors, daar plezier aan beleeft.”

 

Foto credit: ©Tim De Waele / Getty Images

                        ©Wout Beel

Onze wolven

Gerelateerde producten