Giro: Maximilian Schachmann pakt witte trui

Max Schachmann kende een prima start van zijn Giro d`Italia. Hij liet na 9,7 kilometer de klok na 12 minuten en 23 seconden stilstaan. Goed voor een 8e plaats in de daguitslag en de witte jongerentrui. Onderweg klokte de Duitse de snelste tijd, maar aan de streep moest Schachmann 20 seconden toegeven op winnaar Tom Dumoulin (Team Sunweb).

De tweevoudig beloftenwereldkampioen tijdrijden werd de eerste Duitser die het jongerenklassement – dat in 1976 in het leven werd geroepen – mag aanvoeren. “Ik wist dat ik een goede kans had om die trui te pakken, maar ik had het niet verwacht. Afgelopen maand trok ik op hoogtestage voor de Ardennenklassiekers. Na een korte rustperiode kwam ik hier met goede benen en vertrouwen. Het parcours was op en af, erg snel voor de eerste dag van de koers. Na het tussenpunt vertelde Bramati dat ik de snelste tijd had. Ik begon me toen al wat moe te voelen, maar ik bleef mezelf pushen en negeerde de pijn. Het is altijd lastig om de juiste balans te vinden tussen het rijden op de limiet of er net overheen gaan. Ik denk dat ik de situatie goed onder controle had.”

“Het wordt lastig om de witte trui te verdedigen - de Giro is een van de zwaarste koersen ter wereld - , maar ik ga mijn best doen om de trui zo lang mogelijk vast te houden. Het is een grote eer om de trui vanaf de eerste dag te mogen dragen, dat maakt me erg trots. Het is ongelooflijk mooi om na mijn eerste rit ooit in een grote ronde meteen op het podium te mogen staan. Vooral omdat ik na een blessure die ik opliep in de Ronde van Polen 2017 lange tijd aan de kant stond. Dit is een mooie beloning voor al het harde labeur de afgelopen winter, toen bleef ik geloven dat ik op mijn beste niveau kon terug keren”, sprak de 24-jarige Quick-Step Floors renner.

Photo credit: Tim de Waele / Getty Images