Zdenek Stybar: terug kijken op de klassiekers

Het is natuurlijk mijn favoriete deel van het seizoen. Hier doen we het allemaal voor, alle effort en opofferingen om goed te zijn in deze periode. Het is het allemaal waard. Voor mij is dit de essentie van het fietsen. Ik houd van alles, alles!

Wanneer het seizoen in  oktober eindigt, dan nemen we enkele weken vrij. Mijn hoofd is dan echter al op de kasseien van het nieuwe seizoen. Het is belangrijk om een goede winter te draaien, zodat je op het hoogste niveau kan acteren tijdens de cruciale weken in het voorjaar. Je moet niet alleen fysiek helemaal in orde zin, maar het mentale deel is net zo belangrijk.

Na enkele jaren in de World Tour weet ik wat ik kan verwachten. Ik weet dat de druk altijd groot is en iedereen veel verwacht, niet alleen van de renners maar ook van de staf. Dat is eigenlijk alleen maar normaal wanneer je denkt aan de rijke historie van deze ploeg.

Voor mijn zijn de klassiekers het  hoofddoel van het jaar. Elk seizoen hoop ik dichter en dichterbij de zege te komen, elk jaar hoop ik een van deze prachtige koersen op mijn palmares te zetten. Helaas lukte dat nog niet, maar ik kan niet zeggen dat ik niet blij ben. Ik ben erg blij voor de ploeg en erg trots op het feit dat ik onderdeel ben van deze geweldige groep renners en staf!

Elk jaar leer ik meer, over tactiek, over de koers, over positioneren, over het parcours, over alles! Ik neem dat pakket mee naar het volgende seizoen. De ervaringen die ik dit jaar samen met mijn ploegmaats meemaakte zijn onovertroffen, het ging verder dan ik mij kon voorstellen.

Dit geweldige voorjaar blijft nog wel even hangen. Van alle koersen was de Ronde van Vlaanderen mijn favoriet. De sfeer was geweldig van start tot finish. Het publiek was iets bijzonders. Ze toonde hun support en riepen mijn naam zo, zo vaak. Dat was geweldig! Alleen in België kun je dat soort momenten meemaken! Ik had bijna de hele koers kippenvel. En dan nog de manier waarop Niki het afmaakte en Phil derde werd. We hadden niet voor meer kunnen vragen!

We reden deze periode echt als een ploeg, een echte ‘Wolfpack’. We keken om naar elkaar en stonden er op het moment dat het er toe deed. Dat gaf ons die extra punch waardoor we net iets sterker, sneller en harder gingen. Als ik terugkijk naar die wedstrijden dan ben ik zo trots op wat we met elkaar hebben bereikt!

Mijn volgende doel is de Giro d`Italia. Na de klassiekers heb ik vijf dagen vrij genomen en ben ik met mijn familie naar Mallorca getrokken. Daar heb ik genoten, rustig aan gedaan en genoten van enkele diners met vrienden. Nu is het tijd om weer te focussen en me te richten op mijn volgende afspraak. We willen dezelfde collectieve kracht en vastberadenheid tonen, dat zijn onze handelsmerken geworden.

Het wordt mijn debuut in de Corso Rosa en ik kan niet weachten om deze koers en de fans te ontdekken. Ik weet van de Strade Bianche en Tirreno-Adriatico hoe gepassioneerd ze zijn van de sport! Ik wil ook graag een rit winnen, zodat ik in alle grote ronden een rit heb gewonnen. Het wordt niet eenvoudig, maar ik hoop dat het lukt!

Photo credit: ©Sigfrid Eggers

Gerelateerde items

Bob Jungels rijdt Giro d’Italia

Bob Jungels rijdt Giro d’Italia

03/01/2019
Link
Stybar focust op cyclocross in December

Stybar focust op cyclocross in December

29/11/2018
Link
2018 Best Moments: de droom Giro d’Italia van Viviani

2018 Best Moments: de droom Giro d’Italia van Viviani

08/11/2018
Link
Giro d’Italia 2019: van Bologna naar Verona

Giro d’Italia 2019: van Bologna naar Verona

01/11/2018
Link
VIDEO: Quick-Step Floors presentatie in Spanje

VIDEO: Quick-Step Floors presentatie in Spanje

12/01/2018
Link
Quick-Step Floors Pro Cycling Team gepresenteerd in Calpe

Quick-Step Floors Pro Cycling Team gepresenteerd in Calpe

09/01/2018
Link
Laurens De Plus: ik kijk uit naar het seizoen 2018

Laurens De Plus: ik kijk uit naar het seizoen 2018

07/01/2018 - Riders
Link
2018 Giro d’Italia: van Jeruzalem naar Rome

2018 Giro d’Italia: van Jeruzalem naar Rome

30/11/2017
Link
Fernando Gaviria richt focus op Giro d’Italia

Fernando Gaviria richt focus op Giro d’Italia

28/03/2017
Link