Julian Alaphilippe werd in de laatste 200 meter ingerekend.

De 10e editie van de Grand Prix Cycliste de Montreal was langer dan de voorgaande edities. Om het nog iets lastiger te maken, hadden de organisatoren namelijk besloten om twee ronden aan het totaal toe te voegen. Daardoor kwam de afstand op 220 kilometer. Net na halfkoers begon het peloton al stevig uit te dunnen nadat het peloton het tempo opschroefde in achtervolging op 5 vluchters.

UCI World Team Classification leider Deceuninck – Quick-Step was een van de ploegen die actief was in de finale. Pieter Serry en Remco Evenepoel zorgden met enkele versnellingen voor nog meer schade in het peloton. Enric Mas trok diep in de finale tot tweemaal toe in het offensief. Eenmaal was dat samen met Tim Wellens (Lotto-Soudal) in achtervolging op de eenzame leider Benoit Cosnefroy (AG2R).

Het gat met de Fransman werd daardoor rap kleiner, maar de achtervolgers reden ook stevig door en haalden Mas en Wellens bij op drie kilometer van de meet. Julian Alaphilippe trok direct in de aanval en maakte de oversteek naar zijn landgenoot. Hun marge was echter maar 5 seconden en dat bleek te weinig om het tot de finish te halen. Het achtervolgende peloton kwam nog langszij op 200 meter van de meet. Alaphilippe kwam als 13e over de meet.

“We hebben niet de resultaten behaald waarvoor we naar Canada kwamen, maar dat betekent niet dat het geen goed weekend was voor de ploeg. We konden de conditie van onze renners peilen met het oog op de laatste koersen van het seizoen en natuurlijk het WK in Yorkshire. De ploeg werkte erg goed en hield zich aan het plan om de koersen hard te maken en erbij te zitten in de finale”, aldus sportdirecteur Davide Bramati.

Photo credit: ©Luc Claessen/ Getty Images