Boeiende eerste editie Great War Remembrance Race

Om te gedenken dat het een eeuw geleden was sinds het einde van de eerste Wereldoorlog werd de Great War Remembrance Race in het leven geroepen. De koers kende een mix van heuvels, kasseistroken, onverharde wegen en een flinke portie wind. Het peloton sloeg dan ook diverse malen uit elkaar. Quick-Step Floors had met Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen en Yves Lampaert in de eerste groep. Maximiliano Richeze en Niki Terpstra volgden in groep 2.

De eerste groep dunde door het lastige parcours uit tot slechts 10 renners met nog zo`n 50 kilometer te gaan. Ondanks een lekke band was Belgisch kampioen Lampaert vooraan van de partij, net als ploegmaat Jakobsen. Pawel Bernas (CCC Sprandi Polkowice) sloeg in de slotfase een gaatje, maar werd tot de orde geroepen na een versnelling van Lampaert op de Kemmelberg. Jakobsen werd eerder gelost, maar vocht zich terug naar voren.

Op 10 kilometer van de streep trokken drie renners op avontuur. Zij pakten 20 seconden voorsprong op de achtervolgers en dat bleek uiteindelijk genoeg om te strijden voor de winst in Ieper. Mihkel Raim (Israel Cycling Academy) toonde zich de snelste van de drie. Hij verwees Bernas en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) naar de plaatsen 2 en 3.

Yves Lampaert kwam  als 5e over de streep, net voor ploegmaat Jakobsen. De Belgische kampioen keek na de finish terug op de koers. “De ploeg was sterk en ik voelde me de hele koers goed. Het was een zware en snelle dag met alle aanvalspogingen en tegenaanvallen. We hadden vertrouwen in onze winstkansen, maar helaas werd de koers beslist in een fractie van een seconde. We pakken dan hier niet het gewenste resultaat, maar de moraal is hoog voor de komende koersen.”

Photo credit: ©Mark Van Hecke