Catalunya: Schachmann en Jungels in top-10 rit 3

Lage temperaturen en een stevige kans op sneeuw deden de organisatoren van de Volta a Catalunya besluiten om de derde etappe in te korten. De finish op de Vallter 2000 kwam te vervallen, de finish werd nu na 153 kilometer getrokken in Campedron.

Mikel Bizkarra (Euskadi Basque), Clement Chevrier (AG2R), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Lluis Mas (Caja Rural) en Pablo Torres (Burgos BH) kozen het hazenpad en reden maximaal 3 minuten weg bij het peloton.

In de finale trok De Gendt alleen door. Zijn eerdere vluchtmakkers werden bijgehaald door het eerste peloton, maar De Gendt bleef alleen voorop en kwam na 153 kilometer zegevierend over de streep. Hij is ook de nieuwe leider in het klassement. Het uitgedunde peloton kwam 20 seconden later over de streep onder leiding van Simon Yates (Mitchelton-Scott).

Op de Port de Collabos was het eerder nog alle hens aan dek voor enkele favorieten nadat een kwartet renners versnelde. Maximilian Schachmann mistte aanvankelijk de aansluiting vooraan, maar wist zich terug te vechten en kwam op 3 kilometer van de streep opnieuw aansluiten. Daarna haalde de Duitser nog een late aanvaller terug en bracht vervolgens Bob Jungels veilig naar de finish.

“Het tempo lag erg hoog op de klim. Toen de renners vooraan besloten het peloton uit elkaar te rijden door de wind verloor ik het contact. Ik wist dat het niet direct over was en gaf alles om terug te komen. In de slotkilometer viel Dan Martin nog aan, maar ik reageerde direct en haalde hem terug. Daardoor haalden we ook de vier andere renners terug. De finale was dus erg hectisch, maar het draaide de goede kant op voor onze ploeg”, zei Schachmann die als 7e eindigde. Ploegmaat Jungels 10e en staat nu na vandaag 9e, 35 seconden achter De Gendt.

Photo credit: Getty Images