Zdenek Stybar net naast podium in Strade Bianche

Strade Bianche is een nieuwkomer in de World Tour. Een peloton van 168 renners verdeeld over 21 teams stond aan de start. Simone Andreetta (Bardiani-CSF), Marco Frapporti (Androni Giocattoli), Jose Goncalves (Katusha-Alpecin), Truls Korsaeth (Astana), Quentin Jauregui (AG2R) en Thibaut Pinot meldden zich voor de vlucht van de dag.

Na een valpartij in het peloton explodeerde de koers in de laatste 100 kilometer. Verschillende renners sloegen tegen de grond. Gianluca Brambilla, Bob Jungels en Maximiliano Richeze waren betrokken bij de tuimelperte. Richeze werd geraakt aan zijn linkerknie, kreeg daar enkele hechtingen in en daardoor staat zijn deelname aan de Tirreno op de tocht. Brambilla gaf later ook op. Luxemburgs kampioen Jungels zette door, maar kon nooit meer aansluiten bij het peloton.

Een elitegroep van 12 renners met Zdenek Stybar sloot na de langste onverharde sector Monte Sante Marie aan bij de koplopers. Op de volgende strook Monteaperti probeerde Stybar te ontsnappen, maar hij werd direct ingerekend.  Een tweede groep met Matteo Trentin kwam daarna vooraan aansluiten. Al snel volgden een nieuwe aanvalsgolf, waardoor er slechts enkele renners voor de prijzen bleven strijden. Op de laatste onverharde sector Le Tolfe trok Michal Kwiatkowski (Team Sky) op avontuur. De Pool sloeg snel een gat van 30 seconden en stevende zo op de zege af.

Op de steile Via Santa Caterina halveerde de voorsprong van Kwiatkowski, maar de zege was binnen voor de Pool. Greg Van Avermaet (BMC) versloeg Tim Wellens (Lotto-Soudal) in het gevecht  voor de tweede plek. Zdenek Stybar eindigde met een vierde stek net naast het podium. De Tsjech was wel een van de sterkste renners in koes.

"Vandaag was geweldig, echt genieten op de fiets. Door een valpartij was de groep op 100 kilometer van de streep al flink uitgedund. De koers werd nog zwaarder door de regen en wind, die sterker was dan de afgelopen jaren. Toen Michal aanviel twijfelden we een beetje. Hij sloeg een gaatje en toen was het lastig om hem terug te halen. Ik houd van de Strade Bianche. Ik voel me comfortabel op deze grindwegen. Mijn benen waren goed vandaag, maar het resultaat stelt me dan iets teleur. Tegelijkertijd is het een motivatie voor me. Ik hoop mijn vorm in de komende koersen mee te nemen en mijn eerste zege van het seizoen te behalen”, vertelde Stybar voor de teambus.