Dan Martin: “De Tour is nog lang en ik blijf vechten”

De Mont Ventoux is een van de zwaarste cols in het wielrennen. Door de harde wind kon het peloton niet naar de top, maar werd de finish op 6 kilometer van de top getrokken. De col was met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8 procent over 10 kilometer echter nog steeds loodzwaar.

Etixx – Quick-Step renner Iljo Keisse sprong mee met de vroege vlucht die een ruime voorsprong – meer dan 18 minuten - kreeg van het peloton. In de aanloop naar de Mont Ventoux begon het peloton aan de achterstand te knagen. Op 40 kilometer van het einde was het gat geslonken tot 8 minuten.

In het peloton was het Etixx – Quick-Step dat onder leiding van Marcel Kittel en Tony Martin tempo maakte. De meute viel uiteen in waaiers, de eerste waaier bestond uit ongeveer 30 renners. De jacht werd geopend, maar op dat moment werd er aan de kop van het peloton gevallen en zakte het tempo. Toen werd direct duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Daniel Navarro (Cofidis) en Serge Pauwels (Dimension Data) vochten op de flanken van de Ventoux om de ritwinst. Bij het Chalet-Reynard mocht De Gendt zijn armen in de lucht gooien als ritwinnaar.

Achter de koplopers lieten Chris Froome (Team Sky), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Richie Porte (BMC) de andere klassementsrenners achter. Het trio pakte een voorsprong van 25 seconden op een groep met Nairo Quintana (Movistar) en Adam Yates (Orica-BikeExchange). Die voorsprong werd teniet gedaan toen Porte op een motorfiets knalde die werd opgehouden door de grote meute publiek. Mollema en Froome konden Porte niet ontwijken en kwamen ook ten val. Porte en Froome verloren extra tijd door mechanische problemen, terwijl Mollema snelde op zijn fiets krabbelde en voort ging. Na afloop besloot de jury om het tijdverlies van Porte en Froome terug te draaien.

Dan Martin moest op de Ventoux de tol betalen voor het hoge tempo en de warme omstandigheden. De Ier van Etixx – Quick-Step verloor halverwege de klim het contact met de groep der favorieten en zakten enkele plaatsen in het klassement. “Ik voelde me de hele dag goed, de jongens deden opnieuw fantastisch werk. Iedereen ging er vol voor. Ik was goed, maar niet goed genoeg. Toen Sky versnelde verloor ik de aansluiting. Daarna reed ik in het rood. De Tour is echter nog niet over, de achterstand is nog niet erg groot. Ik ben meer de renner van een dag vol met bergen, dan een rit zoals vandaag. Gelukkig komen dat soort dagen nog”, aldus Martin.

Keisse bracht mer dan 120 kilometer door aan kop van de koers. Nadat hij de rol moest lossen, bewees hij zijn waarde als echte team player door te wachten op zijn kopman en die te helpen. “Het was een zware dag. Ik zag 20 renners ontsnappen en besloot mee te springen. Zo`n 6 of 7 renners moesten lossen door de waaiers. Toen de ploeg begon te koersen in het peloton bleef ik achter in de groep hangen en op de klim wachtte ik op Dan. Toen hij bij me zat heb ik anderhalve kilometer gas gegeven totdat ik plafonneerde. Ik was blij dat ik iets voor hem kon betekenen”, vertelde Keisse na afloop.

Photo credit: ©Tim De Waele